expedient sancionador a la FECAC

Ens havíem assabentat d’aquesta notícia fa uns dies, però com teníem coneixement que La Veu Montcada estava darrera d’aquest assumpte hem esperat a la publicació de la nota.

La Veu Montcada: publicada divendres 19 de juny de 2015

La FECAC, entitat organitzadora del Rocío als terrenys que l’Incasòl té a Mas Duran, haurà de fer front a l’expedient sancionador que li ha obert l’Àrea Territorial del consistori per haver fet cas omís a la prohibició de foradar el terra per abocar les aigües residuals d’alguns dels banys portàtils que va instal·lar a Mas Duran durant la celebració de la festa, entre el 22 i el 25 de maig. El consistori també ha obligat l’entitat a netejar el terreny i a retirar les terres afectades. Cara a la propera edició del Rocío, la FECAC s’ha compromès a presentar un projecte mediambiental que inclourà la instal·lació de mòduls de sanejament modèlics. Enguany, i a petició del consistori, l’organització ha introduït la recollida selectiva dels olis que s’han fet servir a les casetes i parades instal·lades al recinte.

enllaç La Veu Montcada

Romeria del Rocio, Mas Duran (13)

Podem treure varies conclusions sobre aquesta nota, i una d’elles és que l’Ajuntament de Montcada i Reixac sembla que cedirà i l’any que ve tindrem de nou  la Romeria del Rocio a Mas Duran, ja que FECAC s’ha compromès a presentar un projecte mediambiental, “bones intencions”, però no ens fiem de la FECAC.

Per aquest 2015 la FECAC estaven advertits del malestar que ocasionava al veïnat i visitants d’aquest indret on s’instal·la la Romeria del Rocio, per les molèsties de soroll, per les molèsties del trànsit de vehicles i per la degradació de l’entorn del Torrent de Mas Duran, i tot així, aquest any han fet el que han volgut.

Gràcies a varies persones, hem pogut observar per les fotografies captades durant el transcurs de la Romeria (muntatge-desenvolupament-recollida) , i també visitant el lloc, que les ordenances municipals de Montcada i Reixac per la FECAC no existeixen, o no les volen conèixer.

Acabada la Romeria del Rocio, es van donar presa en tapar els forats a terra, van recollir estris i deixalles que es van deixar al desmuntar les carpes, es va enderrocar una barbacoa d’obra, i van netejar l’entorn, en comparació a les edicions anteriors, en un temps rècord. Però tot així, el veïnat durant uns dies han anat recollint deixalles: filferros, fustes, claus, plàstics…

La zona utilitzada com aparcament, desprès de la Romeria estava plena de deixalles, a l’igual que un radi al voltant de la zona on havia instal·lades les carpes, on van aparèixer moltes deixalles, sobretot borses de plàstics, embolcalls, cristalls (ampolles i gots trencats) i gots de plàstic, per cert, gots de plàstics també es van trobar a la llera del Riu Besòs, desprès del pas d’una de les penyes que es dirigien a la Romeria del Rocio des de Sta. Coloma.

Des de l’Observatori Territori i Medi Ambient Montcada i Reixac creiem que l’Ajuntament de Montcada i Reixac tindria que revisar el conveni que tenen signat Ajuntament de Montcada i Reixac-Generalitat de Catalunya (Incasol)-FECAC i apostar per un trasllat de la Romeria del Rocio.

Segons la informació que ens arriba, el conveni està signat per 50 anys, això vol dir que encara tindrem al Pla de Reixac la visita del La Romeria del Rocio fins l’any 2051, tot i tenir constància de que la zona té una fauna que es veu alterada pel trànsit de vehicles, i encara més quan la multitud ocupa la zona.

Degut a aquesta situació de degradació i agressió al territori, volem expressar que:

1) En cas de no buscar una alternativa on instal·lar la Romeria del Rocio els pròxims anys, considerem que el termini de neteja s’ha de fer acord amb el desmuntatge de les carpes, que les deixalles generades, una vegada acabat de desmuntar es netegi, i deixar el lloc sense cap mena de deixalles: brides, plàstics, cordes, filferro… i en tot cas habilitar contenidors fins que acabin de recollir completament el recinte,  evitant escampar deixalles al terra.

2) En cas de no buscar una alternativa on instal·lar la Romeria del Rocio els pròxims anys, considerem que realitzar forats a terra (fosses per WC, desguàs d’aigües i canalitzacions) és una pràctica que l’Ajuntament de Montcada i Reixac no ha de permetre, sobretot les foses utilitzades pels WC per motiu de contaminació dels aquïfers, per motius de salubritat de les persones que gaudim d’aquest entorn i per la seguretat d’animals salvatges i domèstics, apart que d’altres anys aquestes foses s’han utilitzats per soterrar brossa i olis.

Aquest any es va fer alguns requeriment per part de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, a la FECAC, i aquesta no ha respectat algunes d’aquestes peticions. Es tindria que considerar també, ja que afecta al paisatge, retirar els pals de fusta, alguns d’ells en estat precari o en desús.

3) Considerem que l’indret no és apte per acollir aquests esdeveniment, i a més si  n’hi ha una massificació de persones que no tenen respecte per l’indret i utilitzen el lloc, amb tota la impunitat per degradar-lo.

4) Considerem que aquests tipus d’actes, si es tornen a organitzar, s’han de realitzar a llocs on no malmetin un entorn natural.

L’Ajuntament de Montcada i Reixac tindria que plantejar una lloc alternatiu per aquests tipus d’esdeveniments, hi ha llocs a Montcada i Reixac on es podria adaptar per aquests tipus d’esdeveniments, com per exemple l’espai firal, o als entorns de la Font Freda (Pla d’en Coll).

5) Declarar l’espai de Mas Duran (La llacuna) i la resta de l’entorn Agroforestal Pla de Reixac com zona d’interès natural i protegir-la davant les agressions i els usos marginals.

Retall de Premsa la Veu Montcada

Penya rociera per la llera del riu Besòs Romeria del Rocio,

Romeria del Rocio, Mas Duran (2)Romeria del Rocio, Mas Duran (3)Romeria del Rocio, Mas Duran (6)Romeria del Rocio, Mas Duran (7)Romeria del Rocio, Mas Duran (8)Romeria del Rocio, Mas Duran (9)Romeria del Rocio, Mas Duran (10)Romeria del Rocio, Mas Duran (12)Romeria del Rocio, Mas Duran (14)Romeria del Rocio, Mas Duran

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s